måndag, 28 januari 2019 09:49

Året runt pool

Vill du kunna bada året runt?

Poolbyggarna AB har en produktkategori  som heter året-runt-pool. I den kategorin kan vi lägga inomhuspooler eller swimspa. För dig som tänkt bygga pool inomhus - kontakta oss för en prisförslag på en sådan produkt.

Swimspa

Ett spabad som är förlängt och gjort för att kunna användas som swimmingpool. I många av versionerna finns också en jetswim som gör att du kan motionera hur mycket du vill. Vi har flera olika storlekar och bestyckning av swimspa så det är bara fantasin som sätter gränser.
När du väl har bestämt dig så är själva installationen gjord i ett nafs. Se till att det finns ström utdraget 3-fas, och jämna till marken under.
När transporten kommer med ditt swimspa så lyfts den på plats av en kranbil. Det tar ca 10 minuter sedan är det dags att fylla på vatten och koppla in strömmen. (använd en behörig elektriker).

Vill du lära dig mer om swimspa? länk

 
 
 
 
 
 
 
måndag, 28 januari 2019 09:31

Köpa pool

Bygga själv eller köpa hjälp?

När man sonderar terrängen för att köpa pool kan det vara bra att veta om man vill göra allt jobb själv eller köpa hjälpen med montage.
Hos Poolbyggarna AB har du full varlfrihet att välja vad som passar dig allra bäst.

Gör-det-själv

Om du vill bygga själv så ser vi till att plocka ihop ditt poolpaket tillsammans med gör-det-själv instruktioner. Det liknar mycket instruktionerna som IKEA använder för sina möbler. En viss kunskap inom snickeri är önskvärt men inte ett krav.
Vi brukar ofta fråga om man har gjort trall någongång i sitt liv. Om man  gjort det, så har man kunskapen som krävs för att resa en poolstomme.

Vi kan självklart även besikta och/eller sälja montagetimmar styckvis för att hjälpa dig på traven. Tänk då på att vara ute i god tid för i högsäsong ligger vi ca 5-6 veckor fram i tiden.

 Frontbild mindre service

Köpa montage

Om du kölpt ditt montage av oss så går det till på följande sätt.

På avsett datum kommer våra montörer ut till er. De första de gör är att inventera så att du fått det material som du köpt samt kontrollerar att grävschaktet är så pass stort, och djup som avsetts. Om det finns en nollpunkt markerad någonstans är det bra om man känner till den nu.
Därefter påbörjas montaget av konsoler och regelverk.

Det brukar ta ca 5-6 dagar att bli färdig med s.k. lådan. Därefter ska man återfylla runt poolen och göra klart för grävaren att slutföra sin uppgift. När det är återfyllt korrekt så går vi på och lägger liner, kopplar maskinrum och avslutar med montage av överdrag. Om ditt överdrag ska sitta uppepå trall så är det bråda dagar för dig att blir klar. När montören är färdig så sker en besiktning och överlämning av pool till er. Tillsammans med en poolpärm är ni nu klara för att ta över er egna badoas.

Pool totalentreprenad pris

Vi får frågan ifrån ungefär 2% av våra kunder om vi har totalentreprenad. Svaret är nej. Vi har inga anställda grävare, elektriker, rörmokare eller någon som kan försäkra projektet som byggherre. Skulle vi erbjuda den tjänsten så skulle priset på poolen öka med ungefär 40-45.000 kronor och idag är det ingen som vill betala mer än nödvändigt vilket gör att tjänsten "totalentreprenad" är ointressant att erbjuda. Vi har däremot kontakter med företag som är grävare, elektriker, rörmokare som gärna hjälper dig att färdigställa din pool. De företag i vår kontaktkarta är också företag som vi litar på och som vi vet gör ett bra jobb.

Vi vill istället fungera som spindeln i nätet och hjälpa dig att projektleda alla delaktiga parter. Låt vår monter eller projektledare Pelle ta del av era kontaktuppgifter så sköter vi resten.

 
 
 
 
 
 
 
 
måndag, 26 november 2018 09:07

Pooltak

Tak över din pool

Att ha ett pooltak över din pool kan i många hänseenden göra din pool mera attraktiv, längre driftstid och mer ekonomisk. Men då gäller det att köpa ett tak som håller för svenskt klimat. Det första man ska fundera på är om taket ska gå att skjuta undan dvs 3-4 meter från poolen för att ge plats för lek och umgänge runt poolen. Nästa fråga är höjden på pooltaket - ska den vara låg med stora sektioner elller hög med flera sektioner. Hur många dörrar? ska materialet vara klarplast eller kanalplast eller i annat material. Valen av material är oändlig och vanligtvis så speglas också priset av de val du gör.

Den ABSOLUT viktigaste frågan är:

- Hur många kilo tyngd klarar taket per m2?

I snitt snöar det ungefär 140-160kg/m2 i Stockholms län. Högre upp i landet kräver högre snöklassning.  Ni förstår rätt snabbt att priserna på pooltaken är kopplade till hur rigida och hållbara taken är om ni frågar efter viktklassen. I norm-fallet så köper gemene kund ett tak som klarar mellan 40-50kg/m2 och därefter sopar man rent taket om det kommer mycket snö. Man chansar och hoppas på att det håller.

Det finns idag inget tak som klarar snöklass 2 dvs 160kg/m2 i Sverige. Alla tak är gjorda för mindre vikter.  Välj ditt tak med omsorg och se till att den du köper taket av kan leverera reservdelar om det går sönder. Utan reservdelar så kan du inte laga taket och du får helt enkelt leva med ett tak som var rätt dyrt - egentligen.

 
 
 
 
 
 
 
måndag, 26 november 2018 07:30

Pooler och prisbilder

Pool

Billigt är ett relativt ord. Pool är och har alltid varit en kapitalvara som är en investering för dig och ert hus. Precis som med bilar går det inte att köpa en "billig Ferrari - med extra rabatt eller fri bensin". Några av de sökorden som kunder söker efter är "billig pool", "pool billigt", "pool rea" med flera olika sammansättningar.
Om du vill bygga någonting som ska hålla 30-50 år så är det en swimmingpool du är ute efter. Priset för kvalité och hållbarhet är ungefär runt 100.000 kronor - det blir inte billigare.

Det viktigaste som vi kan tipsa om är att när ni sonderar terrängen funderar på om det är en investering ni ska göra eller om ni bara ska plaska runt någon-gång varje sommar. Enklare pooler finns på leksaksaffärer och på mindre nogräknade webbsidor. Prisbilden ligger mellan 1500-50.000 kronor. Vi som jobbar i branschen kallar dessa för hobby/fritidspooler eller leksakspooler.

När du bestämt dig för att göra det ordentligt och trygga en investering som ger dig stor behållning och dessutom tillbaka på huset när ni väl säljer det så kan vi tipsa om våra köpråd

När ni väl vet på ett ungefär vad ni är ute efter kontakta oss för ett prisförslag - där vi relativt inom ett dygn återkommer med en prisbild. Vi kan sälja swimmingpool, delar eller hela paket, montage hela eller delvis med alla de instruktioner ni behöver för att kunna slutföra ert drömprojekt.

AAA AB POOLBYGGARNA

Lite kort hur vi resonerar:
- Ska poolen placeras ovanmark eller i mark?
- Vill du bygga själv?
- Isolerad pool eller inte?
- Hur många lampor?
- Hur ska ni ta er upp och ur poolen? trappa eller lejdare (stege)?

Som vanligt när man tittar på priser och ska skapa sig en uppfattning om vad saker och ting kostar så gäller samma princip här som i andra kapitalvaror. Om 4 återförsäljare ligger i ungefär samma prisklass ca 150.000 kronor - så kan vi nästan garantera om någon erbjuder dig ett pris på 120.000 kronor så är det någon knas med offerten. Priser på pool har gått ner de senaste 15 åren i och med den mängden företag som säljer produkten. Priserna är pressade i botten och det är svårt att livnära sig som poolförsäljare såvida man inte har rätta kontakter med rätt leverantör.

Var mycket försiktiga när ni placerar era slantar hos återförsäljare. Kontrollera gärna bolaget status, ekonomi, hur länge har det funnits? vilka garantier gäller? finns butik?

butikbild

 
 
 
 
 
 
 
måndag, 26 november 2018 07:04

Vad heter egentligen produkten jag letar efter?

Spabad

Spabad, är ett badkar som är gjort för utomhusbruk. De innehåller ett antal massagestationer, massagepumpar, uppvärmning, rening med filter, och oftast inkluderas spalock. Spabad är en vidareutveckling av teknik där man kombinerar massage, relax och värme för privatpersoner. Spabad finns i många olika former och med olika kvalitér. Det finns spabad från 30.000 kronor och uppåt. Generellt kan man säga att priser under 60.000 kronor ska man försöka undvika som pesten. Dessa lågpris bad är ofta tillverkade i länder där man inte är lika intresserad av el-säkehet, kvalité och isolering.

Det är enkel matematik. För att få en bra produkt - lägg samman de produkter som spabadet innehåller - om priset är lägre så är det troligen något mysko. Priserna ni kan ha med er är : Massagepump 8-12.000 kronor (hur många pumpar?), elvärme 3kW ca 6.000 kronor. Spapack (dvs tekniken för styrning) ca 20.000 kronor. Display (för att visa vad som händer) ca 5000 kronor. Lägger vi ihop dessa belopp så hamnar vi på ungefär 41.000 kronor.  Då har vi inte ens räknat med spalock, akryl, exteriör, jetmunstycken, rör och kopplingar med mera. 
Ett annat effektivt sätt är att kontrollera antal % man får i rabatt. Om rabatten överstiger 20% vid offert så tyder det på att leverantören lockar med för höga priser normalt och säljer på för "höga" rabatter. Det ärligaste vore att sänka priset på dessa modeller och istället vara ärlig mot kund. Tro oss när vi säger att det finns mer än 10 företag i Sverige som försöker "leva" på att sälja undermålig kvalité till icke anade kunder.  Snabbt förstår vi alla att baden troligen är tillverkade någonannanstans än vad man uppger.

Ett bra sätt att slippa bli lurad är att kräva garantibevis som är på minst 3-5 år. Och kanske också att leverantören visar er de lagerhyllor man reserverat för att lagerhålla de reservdelar ni kan behöva i framtiden. Ni kan också snabbt kontrollera om företaget funnits 20-25 år så att ni säkert vet att de ni handlar av är kvar om 2-3 år.

De spabaden vi säljer på www.spabad.se är noga utvalda för att hålla hög kvalité och lång drifttid. Prisbilden ligger från 60.000 kronor och upp till ca 500.000 kronor allt för att passa alla storlekar på plånböcker.

Vill du få ett prisförslag?

Installation av ska ske av behörig elektriker. 2-fas eller 3-fas 16A är det vanligaste sättet. Utöver detta så kopplar man in en jordfelsbrytare för att ytterligare skydda. Vanligtvis placeras spabaden på mark med eller utan trall runtom.
Rengöring sker efter tillverkarens uppmaning. Filtren tvättas med jämna mellanrum och byts när de blir över 6-8 månader gamla. Byte av vatten sker ungefär 3-4 gånger / år och då kan man kombinera vattenbytet med att även köra en medel för att göra rent rören (biofilm).

Priser på spabad brukar flukturera mellan olika årstider. Enligt oss så är priserna som bäst runt november - januari då man kan knipa ett butiksexemplar till oftast lägre pris än kampanjpris. 

Jacuzzi
En Jacuzzi är namnet på en modell av inomhusbad med jetstrålar. Det sägs att den uppfanns av bröderna Ray och Candido Jacuzzi i slutet av 60-talet för att hjälpa sin bror som hade stora problem med kroppen och lindras mycket av vattenmassage.
Idag finns det tillvekare med namn Jacuzzi som säljer utomhus spabad.

Bubbelpool
Ett badkar som placeras inomhus med bubblor. Oftast mycket enkla modeller som har 2-8 jets, utan uppvärminng och utan rening. Man fyller upp så mycket vatten som behövs i den temperatur man vill bada - därefter badar man med massage. Detta är produkter för inomhus verkan.

 
 
 
 
 
 
 
tisdag, 30 oktober 2018 14:45

Billiga Spabad

Spabad finns i tusentals olika utföranden, färger och prisklasser. En djungel för någon som inte är insatt.

Precis som med nästan alla andra produkter i världen så får man vad man betalar för. Vi får allt för ofta frågan "varför är den här så dyr? På järnhandeln kostar samma bad inte ens hälften". Det är ganska uppenbart att det inte är samma bad men utifrån är dom väldigt lika. Det är det man inte ser som skiljer baden åt - Pumpar, slangsystem, isolering, värmare etc. Det är det som är relevant i första hand. Självklart ska du inte köpa ett bad som du inte tycker är fint men vad spelar utseéndet för roll på en produkt som inte fungerar?

"Jag har hittat det billigaste spabadet på prisjakt"

Det badet kommer förmodligen att bli det dyraste badet du kan köpa för pengar. När badet väl är installerat och du ska använda den så går något sönder. Och går det inte sönder under första året så säkerligen under år 2 eller 3. När firman du köpt av inte längre svarar eller finns kvar, så måste du ge dig ut och leta efter ersättningsprodukter. Och nu börjar det kosta pengar. Vi tar ett exempel:

-Du hittar ett spabad för 45.000 kronor. Du får det hemlevererat. (locket saknas vid leverans).
-Du kontaktar leverantören som lovar att skicka ett nytt lock nästa vecka.

Efter 3 månader kommer du till oss på Poolbyggarna och är grymt besviken för att du inte får hjälp eller ett lock till ditt spabad. Det går ju inte att få upp värmen utan lock. Vi erbjuder ett ersättningslock för priset 10.500 kronor. inkl leverans hem. I detta exempel har nu spabadet kostat 45.000 + 10.500 kronor.

I och med att spalocket kom på plats börjar badet att fungera som tänkt. Det värmer och fungerar. Efter ca 8-10 månader behöver du filter. Leverantören du köpte av har gått i konkurs och du återkommer till oss på Poolbyggarna. Vi kan ta fram filter men du måste köpa i 6-pack för att det ska vara av intresse. 6 filter motsvarar ungefär 3-4 års förbrukningar.  Det går ytterligare 1 år och en morgon så är badet kallt. Display är död - men en av pumparna fungerar.

Du gör en felanmälan till Poolbyggarna som besöker och konstaterar att spapacket har brunnit. En kortslutning har gjort att även display samt en av massagepumparna 2hk gått sönder. Vi gör en offert på att byta ut dessa delar. Totalpris inkl arbete strax under 50.000 kronor. Nu har ditt spabad kostat dig 45.000 + 10.500 + 50.000 dvs 105.500:-

Hur mycket spabad hade du fått om du köpt ett bad runt 100.000 från början? troligtvis ett Hydropool som fungerat som du tänkt med över 15 ÅF i hela landet.

 
 
 
 
 
 
 
 
fredag, 26 oktober 2018 12:11

Uppvärmningskostnad pool

Olika sätt att värma poolen

Solvärme/solfångare, vanligt fråga som vi får på Poolbyggarna är om vi säljer olika lösningar för solvärme till en swimmingpool. Svaret är lika naturligt som att breddgraden vi bor på. Solen i Skandianvien är adrig så start eller märkbar att vi kan dra nytta av solen de dagar då poolen ska värmas. Generellt fungera det så här: Poolen behöver värme tidig vår fram till och med mitten på juni. Under denna period är solen och nätterna så pass kalla att all värme som produceras av solen - tappas på natten. Dagtid fungerar solvärmen, men inte tillräckligt för att ge en s.k. buffert för att täcka värmeförlusten på nätterna. Samma sak gäller för hösten. Så fort det blir kallt ute så ger inte solvärmen tillräckligt på dagarna för att hålla kvar värmen under nätterna och då temperaturen sjunker. När ny teknik blir tillgänglig som kan ge högre uteffekt än dagens solceller/fångare - kan detta bli aktuellt igen.

Direktverkande el/elpatron
En elpatron som uppvärmning var mer eller mindre standard fram till och med 2010. Låga elpriser och låga priser på elpatroner gjorde att 6kW patroner såldes i parti och minut. Idag säljs det 1-2 per år som stöd till kunder som köpt en för liten uppvärmningsanordning ex. solceller eller värmepump som inte orkar med.
Vi kan varmt rekommendera en Pahlen elpatron för din uppvärmning - fungerar utmärkt och till bra priser.  För prisuppgift hör av dig!

Värmeväxlare
En produkt som används för att konvertera en primär värmekälla till en sekundär (poolen). Vanligt finns värmeväxlare till fjärrvärmekunder, bergvärmekunder. Vi kan varmt rekommendera växlare från Pahlen. Om du har en pool med salt är det en växlare i titan som gäller. Gölm inte att en värmeväxlare måste kopplas in av behörig rörmokare för att din hemförsäkring ska gälla.  För prisuppgift hör av dig!

Värmepump on/off
I en värmepump ingår en värmeväxlare och tillsammans gör det ett slutet system för dig att använda som uppvärmning av pool. Koppla in värmepumpen efter ditt sandfilter och ställ in hur varmt du vill ha och pumpen startar och jobbar för att nå måltemperaturen. On/off pumpar slår på och av därav namnet. När pumpen når din inställda temperatur stänger den av sig för att spara pengar. Om temperaturen sjunker så startar den igen och fyller på med värme. Minsta kapacitet för en 4x8m pool och ca 1.45m i djup är på 9kW. Det ger tillräckligt med kapacitet utan att pumpen behöver jobba ihjäl sig för att orka med. Driftstiden på dessa pumpar räknas till ca 10-20 år. Ju högre effekt desto större volym kan pumpen värma. Poolbyggarnas värmepumpar är från 9.5kW och har 3 års garanti på hela maskinen.  Temperaturspann är +7 grader till 40 grader. Dvs om temperaturen sjunker under 7 grader stänger pumpen av sig för att den ska spara pengar. Den är alltså så pass smart att den inte försöker värma något som den inte har kapacitet för. För prisuppgift hör av dig!

Värmepump inverter
Funnit i Sverige i 2 år. En relativt ny teknik där man istället för on/off helt enkelt sänker hastigheten på pumpen då den inte används. I och med att pumpen inte stängs av så vill man då hänvisa till att produkten har en längre dirftstid och är mer harmonisk i sina start/stopp lägen. Inverterpumpar kostar ungefär 150% av en vanlig on/off pump 2018. Effekten brukar vara högre än en vanlig värmepump och temperaturspannet som den kan jobba i är från -7 grader upp till +40. För prisuppgift hör av dig!

 
 
 
 
 
 
 
onsdag, 03 oktober 2018 08:30

Billig swimmingpool - billiga poolpaket

Pris på pooltyper - rakt på sak!

Beroende på vilken typ av pool du köper så kostar de såklart olika. Pooler finns i flera olika typer och material. Man kan lätta säga att det finns många val och lätt att välja en produkt som man tror är bättre än vad den är.
Generellt skulle vi säga att man får vad man betalar för. En riktig pool som ska ses som en investering ligger i runda belopp runt 100.000 kronor och uppåt.

Montering av pooler brukar kunna erbjudas av säljande part. Prisbild från 30.000 upp till 200.000 beroende på pooltyp och typ av tillbehör. Utöver montage behöver du en elektriker samt grävning/schaktarbete. (betong/armering för betongpooler såklart)

Billigast på marknaden är hobby/leksakspool. Dessa hittar du i leksaksaffärer, byggvaruhus. Prisbilden ligger mellan 500 kr - 25.000 kronor.  Material är oftast duk/pvc/plast eller ibland plåt. Denna typ av pool är lämpliga för dig som vill bada under en sommar, högst två. Materialet är oftast så pass dåligt att det inte håller mer än två säsonger. Pumpar och filter är inte anpassade för ordentlig rening och du sätter dig själv i risk när du inte kan få rent och fräscht badvatten. Kort och gott - det är en leksak och ska behandlas som en leksak.

Fritidspooler, en pooltyp som generellt är gjort i plåt. I en del fall är plåten belagd med plastfilm och sälljs då som "rostfri"-plåt - vilket såklart inte är en korrekt beskrivning. Pooler av plast kan också förekomma. Man kan också urskilja dessa typer genom att säljande part erbjuder långa garantitider. Poolen byggs oftast ovanmark eller i delvis ovanmark placering. Pris för poolerna ligger mellan 10.000 kr upp till 50.000 kronor. Liner s.k. duken i poolen är oftast väldigt tunn 0.5mm eller mindre. Vilket innebär att efter 2-3 år så kommer linern att gå sönder och man måste köpa en ny. Vanligtvis säljs dessa av webbåterförsäljare eller butiker som lovar guld och gröna skogar.
Livstiden för en fritidspool är uppemot 3-6 år. Väldigt beroende på hur man sköter om utrustningen och tar hand om vattenkvalitén. Går sällan att rädda när de väl börjar gå sönder och är inte att se som en investering till husvärdet. Ibland kan t.o.m. mäklare missta sig och sälja hus där man felaktigt uppgivet att det är en pool med ett värde.

Premiumpooler
Här hittar du flera olika typer av pooler i rangordning hur de håller och ger kvalité. Sämst först och bäst i slutet.

Brons3

Glasfiber
En produkt som funnits i Sverige i flera omgångar. Vanligtvis går försäljarna i konkurs och de försvinner några år på marknaden - därefter dyker nya aktörer upp och försöker sälja genom att belysa hur fantastiskt bra dessa nya glasfiberpooler är. Glasfiber är ett material som mycket lätt kan gå sönder och när de väl går sönder så är det nästa omöjligt att laga så att det blir bra. Fördelen med en snabb leverans faller snart i glömska när man efter några år för lägga ut lika mycket pengar på en ny pool av bättre kvalite. Prisbilder från 70.000 upp till 400-500.000 kronor. Dränering av grundvattnet är den största fällan med dessa pooltyper. Se våra modeller här.

Plåt/rostfritt
Se tidigare text gällande plåtpooler. Oftast svaga konstruktioner som håller en längre tid men som är bökiga att renovera. Prisbild som en riktigt pool runt 100-150.000 kronor men man får en generellt sämre produkt än trä och betong.

Trästomme
Funnit i Sverige i över 50 år. Man har byggt över 20.000 träpooler i Sverige och dessa står sig mycket väl kontra det pris de uppbringar vid köp. Prisbild från 80-200.000 kronor. En trästomme är anpassad för svenskt klimat och kan lätt hantera svängningar i marken. Om man efter 20-30 år vill renovera så kan du få tag i virke i stort sett överallt. Lätt att anpassa storlekar och till bra pris. Läs mer!
kund1

Betongpool
Den urstarkaste typen av pool. Kan gjutas i thermoblock eller formgjutas. Prisbild runt 150-flera miljoner. Betongpooler har blivit populärt senaste åren för dig som ska gjutar ovanmark eller delvis ovanmark. Den är isolerad om man köper en thermoblock och håller hur många år som helst. Välj en seriös leverantör så att armering och betong blir rätt för början. Inomhuspool är oftast gjorda i betong på något sätt för att ha en livslång livslängd. Läs mer!

Garantivillkor

Garantivillkor är något som många läser igenom snabbt och avfärdar som avklarat. Men tänk på följande, garanti är fritt att ge för säljaren, garanti gäller endast om företaget finns kvar när du hävdar din garanti, garanti innebär att man får en ny ersättningdel oftast eller sällan ingår arbetet. Garantitider över 3 år måste försäljaren erbjuda ett speciellt konto för avsättning av garantipengar. Dessa pengar ska finnas kvar oavsett om firman går i konkurs eller inte. Fråga säljaren om man erbjuder längre garanti än 3 år - kan bli en nyttig läxa.
relaxed

Referenser

 Det finns såklart plats för alla typer av pooler i den här branschen. Men se till att du köper av ett företag som har referenser och som kan leverera det du avser att köpa. Finns det en butik? så att du lätt kan komma åt delar och produkter efter ditt köp. Har företag funnits 20-30 år? så att du säkert vet att din investering görs av personal med erfarenhet. Se Poolbyggarna referensbilder.

3dpool mindre

 
 
 
 
 
 
 
tisdag, 02 oktober 2018 11:55

Regler med pool i trädgården

Marklov eller bygglov

Att bygga en riktigt pool kräver en del anpassning för att fungera både säkerhetsmässigt och smart. Alla kommuner har olika krav för hur en pool ska projekteras. Som tur är har vi skapat en slideshow med de vanligaste 12 punkterna som du kan ta del av för att inte göra misstag. Läs här.

När man bygger pool brukar man skilja på om poolen ska vara nergräv eller ovanmark. Om den ska placeras ovanmark så ansöker man om bygglov hos kommunens gatu- och fastighetskontor. Om du å andra sidan ska gräva ner poolen så är det marklov som du ska söka. (max sticka upp 50cm ur mark).
Smartast är att ringa kommunen och förhöra sig direkt om vilka regler som gäller för dina gatuadress.
Ansökan som du sedan skickar in kan ta allt från 1 vecka till 12 veckor att få godkänt. Har man bråttom kan man ibland få ett "förhandsbesked" muntligt genom att stöta på kommunen efter några veckor.

placering

Poolskydd

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Barn utforskar sin närmiljö och kan av misstag ramla i en pool om det saknas skyddsanordningar. Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i Boverkets byggregler och i ordningslagen. Båda innehåller bestämmelser om att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

För att vara EXTRA TYDLIG - det är nästan bara olycksfall med enklare typer av pooler av leksakstyp än riktiga swimmingpooler med bra skydd. Enklare pooler sakner bra skydd och en del bryr sig inte ens om att ha överdrag.

Boverkets byggregler gäller endast för fasta pooler och bassänger på tomtmark, inte lösa pooler. Ansvaret för att uppfylla kraven vilar på fastighetsägaren. Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvarar för att bestämmelserna i lagen uppfylls.

Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. Lämplig skyddsanordning kan vara:

  • Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.
  • En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.

Det finns möjlighet att välja andra lösningar än de ovan. Men man måste visa att den alternativa lösningen håller samma säkerhetsnivå som exemplen. Om du undrar om din pool uppfyller samhällets krav på säkerhet kan du få hjälp med en bedömning av byggnadsnämnden i din kommun.

 Finns mer på Boverket att läsa om man vill.

aqua roll

 
 
 
 
 
 
 
måndag, 01 oktober 2018 13:07

Kostnad bygga pool med trädäck

Pool med trädäck

Att anlägga en pool samt ett trädäck är något som förgyller din tomt och gör alla berörda involverade. Priset och kostnader ska ställas mot vad du får för garantier och kvalité. Om vi börjar med ett klassiskt poolpaket - utan några extra lull-lull så ligger baspriset på ungerfär 100.000 kronor.
Ett trädäck som ska omgärda poolen ligger någonstans runt 12-15.000 kronor för reglar och överliggare. Pool med trästomme har funnits i Sverige i över 50 år, och är ett mycket lyckat koncept. Trästomme pool gör att du oavsett kunskap kan bygga själv eller ta hjälp av en duktig fackman. En pool trästomme görs oftast i NTR A och det betyder att din stomme har många års livslängd.

I vårt sortiment har vi trästommar som är extra lämpliga för just trädäck. Den som ligger oss närmast runt hjärtat är den vi kallar för Silverstomme. Den har stående reglar c/c ca 40cm där du på utsida pool enkelt kan lägga en tvärregler och skråspika för fortsatt trall-läggning. Din pool kommer ju inte att flytta på sig, så det är ett riktigt bra ankare för just trall. 

Silverstomme

Detta är vår rejälaste stomme. Denna har många gjort till sin personliga favorit. Vår Silverstomme innehåller dubbelt så mycket A-klassat virke som övriga modeller. Den går utmärkt att bygga själv eller om man önskar få hjälp med montaget. Den kommer färdigkapad och A-klassad direkt från vår fabrik. Genom egentillverkning av stommarna kan vi hålla priset nere och kvalitén hög.

Det är något som är nog så viktigt när man ska göra en stor investering. Om du känner att Silverstommen är ditt val så behöver du inte känna att du ger dig in på okänt vatten - den är ypperlig för placering i nordiskt klimat. Denna kan stå något ovanför mark, om man vill, i snitt 30cm ovan mark. Om du vill ha ett prisförslag klicka här.

Silverstomme4x8Keyshot2017 04 11187

Guldstomme

Detta är vår klassiker och den modell vi säljer allra mest av. Vår Guldstomme är enkel samtidigt som konstruktionen är sofistikerad – Perfekt som familjepool och swimmingpool. Den går utmärkt att bygga själv, men vi kan självklart även hjälpa dig med montaget.
Den kompletta poolen kommer färdigkapad och A-klassad direkt från vår fabrik. Genom egentillverkning av stommarna kan vi hålla priset lågt och kvalitén hög. Det är något som är nog så viktigt när man ska göra en stor investering. Om du vill ha ett prisförslag klicka här.

Guldstomme4x820

 
 
 
 
 
 
 
 
© 2021 Poolbyggarna AB. All Rights Reserved. Patrik P.