Poolbloggen

Poolbloggen

Att äga och förvalta en pool är ingen liten sak. Att köpa och bygga är minst lika stor. I vår blogg hittar du massor av information för dig som är intreserad av pool och spabadsbranchen.

fredag, 26 oktober 2018 12:11

Uppvärmningskostnad pool

Skriven av

Uppvärmningskostnad pool

Olika sätt att värma poolen

Solvärme/solfångare, vanligt fråga som vi får på Poolbyggarna är om vi säljer olika lösningar för solvärme till en swimmingpool. Svaret är lika naturligt som att breddgraden vi bor på. Solen i Skandianvien är adrig så start eller märkbar att vi kan dra nytta av solen de dagar då poolen ska värmas. Generellt fungera det så här: Poolen behöver värme tidig vår fram till och med mitten på juni. Under denna period är solen och nätterna så pass kalla att all värme som produceras av solen - tappas på natten. Dagtid fungerar solvärmen, men inte tillräckligt för att ge en s.k. buffert för att täcka värmeförlusten på nätterna. Samma sak gäller för hösten. Så fort det blir kallt ute så ger inte solvärmen tillräckligt på dagarna för att hålla kvar värmen under nätterna och då temperaturen sjunker. När ny teknik blir tillgänglig som kan ge högre uteffekt än dagens solceller/fångare - kan detta bli aktuellt igen.

Direktverkande el/elpatron
En elpatron som uppvärmning var mer eller mindre standard fram till och med 2010. Låga elpriser och låga priser på elpatroner gjorde att 6kW patroner såldes i parti och minut. Idag säljs det 1-2 per år som stöd till kunder som köpt en för liten uppvärmningsanordning ex. solceller eller värmepump som inte orkar med.
Vi kan varmt rekommendera en Pahlen elpatron för din uppvärmning - fungerar utmärkt och till bra priser.  För prisuppgift hör av dig!

Värmeväxlare
En produkt som används för att konvertera en primär värmekälla till en sekundär (poolen). Vanligt finns värmeväxlare till fjärrvärmekunder, bergvärmekunder. Vi kan varmt rekommendera växlare från Pahlen. Om du har en pool med salt är det en växlare i titan som gäller. Gölm inte att en värmeväxlare måste kopplas in av behörig rörmokare för att din hemförsäkring ska gälla.  För prisuppgift hör av dig!

Värmepump on/off
I en värmepump ingår en värmeväxlare och tillsammans gör det ett slutet system för dig att använda som uppvärmning av pool. Koppla in värmepumpen efter ditt sandfilter och ställ in hur varmt du vill ha och pumpen startar och jobbar för att nå måltemperaturen. On/off pumpar slår på och av därav namnet. När pumpen når din inställda temperatur stänger den av sig för att spara pengar. Om temperaturen sjunker så startar den igen och fyller på med värme. Minsta kapacitet för en 4x8m pool och ca 1.45m i djup är på 9kW. Det ger tillräckligt med kapacitet utan att pumpen behöver jobba ihjäl sig för att orka med. Driftstiden på dessa pumpar räknas till ca 10-20 år. Ju högre effekt desto större volym kan pumpen värma. Poolbyggarnas värmepumpar är från 9.5kW och har 3 års garanti på hela maskinen.  Temperaturspann är +7 grader till 40 grader. Dvs om temperaturen sjunker under 7 grader stänger pumpen av sig för att den ska spara pengar. Den är alltså så pass smart att den inte försöker värma något som den inte har kapacitet för. För prisuppgift hör av dig!

Värmepump inverter
Funnit i Sverige i 2 år. En relativt ny teknik där man istället för on/off helt enkelt sänker hastigheten på pumpen då den inte används. I och med att pumpen inte stängs av så vill man då hänvisa till att produkten har en längre dirftstid och är mer harmonisk i sina start/stopp lägen. Inverterpumpar kostar ungefär 150% av en vanlig on/off pump 2018. Effekten brukar vara högre än en vanlig värmepump och temperaturspannet som den kan jobba i är från -7 grader upp till +40. För prisuppgift hör av dig!

 

onsdag, 03 oktober 2018 08:30

Billig swimmingpool

Skriven av

Billig swimmingpool - billiga poolpaket

Pris på pooltyper - rakt på sak!

Beroende på vilken typ av pool du köper så kostar de såklart olika. Pooler finns i flera olika typer och material. Man kan lätta säga att det finns många val och lätt att välja en produkt som man tror är bättre än vad den är.
Generellt skulle vi säga att man får vad man betalar för. En riktig pool som ska ses som en investering ligger i runda belopp runt 100.000 kronor och uppåt.

Montering av pooler brukar kunna erbjudas av säljande part. Prisbild från 30.000 upp till 200.000 beroende på pooltyp och typ av tillbehör. Utöver montage behöver du en elektriker samt grävning/schaktarbete. (betong/armering för betongpooler såklart)

Billigast på marknaden är hobby/leksakspool. Dessa hittar du i leksaksaffärer, byggvaruhus. Prisbilden ligger mellan 500 kr - 25.000 kronor.  Material är oftast duk/pvc/plast eller ibland plåt. Denna typ av pool är lämpliga för dig som vill bada under en sommar, högst två. Materialet är oftast så pass dåligt att det inte håller mer än två säsonger. Pumpar och filter är inte anpassade för ordentlig rening och du sätter dig själv i risk när du inte kan få rent och fräscht badvatten. Kort och gott - det är en leksak och ska behandlas som en leksak.

Fritidspooler, en pooltyp som generellt är gjort i plåt. I en del fall är plåten belagd med plastfilm och sälljs då som "rostfri"-plåt - vilket såklart inte är en korrekt beskrivning. Pooler av plast kan också förekomma. Man kan också urskilja dessa typer genom att säljande part erbjuder långa garantitider. Poolen byggs oftast ovanmark eller i delvis ovanmark placering. Pris för poolerna ligger mellan 10.000 kr upp till 50.000 kronor. Liner s.k. duken i poolen är oftast väldigt tunn 0.5mm eller mindre. Vilket innebär att efter 2-3 år så kommer linern att gå sönder och man måste köpa en ny. Vanligtvis säljs dessa av webbåterförsäljare eller butiker som lovar guld och gröna skogar.
Livstiden för en fritidspool är uppemot 3-6 år. Väldigt beroende på hur man sköter om utrustningen och tar hand om vattenkvalitén. Går sällan att rädda när de väl börjar gå sönder och är inte att se som en investering till husvärdet. Ibland kan t.o.m. mäklare missta sig och sälja hus där man felaktigt uppgivet att det är en pool med ett värde.

Premiumpooler
Här hittar du flera olika typer av pooler i rangordning hur de håller och ger kvalité. Sämst först och bäst i slutet.

Brons3

Glasfiber
En produkt som funnits i Sverige i flera omgångar. Vanligtvis går försäljarna i konkurs och de försvinner några år på marknaden - därefter dyker nya aktörer upp och försöker sälja genom att belysa hur fantastiskt bra dessa nya glasfiberpooler är. Glasfiber är ett material som mycket lätt kan gå sönder och när de väl går sönder så är det nästa omöjligt att laga så att det blir bra. Fördelen med en snabb leverans faller snart i glömska när man efter några år för lägga ut lika mycket pengar på en ny pool av bättre kvalite. Prisbilder från 70.000 upp till 400-500.000 kronor. Dränering av grundvattnet är den största fällan med dessa pooltyper. Se våra modeller här.

Plåt/rostfritt
Se tidigare text gällande plåtpooler. Oftast svaga konstruktioner som håller en längre tid men som är bökiga att renovera. Prisbild som en riktigt pool runt 100-150.000 kronor men man får en generellt sämre produkt än trä och betong.

Trästomme
Funnit i Sverige i över 50 år. Man har byggt över 20.000 träpooler i Sverige och dessa står sig mycket väl kontra det pris de uppbringar vid köp. Prisbild från 80-200.000 kronor. En trästomme är anpassad för svenskt klimat och kan lätt hantera svängningar i marken. Om man efter 20-30 år vill renovera så kan du få tag i virke i stort sett överallt. Lätt att anpassa storlekar och till bra pris. Läs mer!
kund1

Betongpool
Den urstarkaste typen av pool. Kan gjutas i thermoblock eller formgjutas. Prisbild runt 150-flera miljoner. Betongpooler har blivit populärt senaste åren för dig som ska gjutar ovanmark eller delvis ovanmark. Den är isolerad om man köper en thermoblock och håller hur många år som helst. Välj en seriös leverantör så att armering och betong blir rätt för början. Inomhuspool är oftast gjorda i betong på något sätt för att ha en livslång livslängd. Läs mer!

 

Garantivillkor

Garantivillkor är något som många läser igenom snabbt och avfärdar som avklarat. Men tänk på följande, garanti är fritt att ge för säljaren, garanti gäller endast om företaget finns kvar när du hävdar din garanti, garanti innebär att man får en ny ersättningdel oftast eller sällan ingår arbetet. Garantitider över 3 år måste försäljaren erbjuda ett speciellt konto för avsättning av garantipengar. Dessa pengar ska finnas kvar oavsett om firman går i konkurs eller inte. Fråga säljaren om man erbjuder längre garanti än 3 år - kan bli en nyttig läxa.
relaxed

Referenser

 Det finns såklart plats för alla typer av pooler i den här branschen. Men se till att du köper av ett företag som har referenser och som kan leverera det du avser att köpa. Finns det en butik? så att du lätt kan komma åt delar och produkter efter ditt köp. Har företag funnits 20-30 år? så att du säkert vet att din investering görs av personal med erfarenhet. Se Poolbyggarna referensbilder.

3dpool mindre

tisdag, 02 oktober 2018 11:55

Pool i trädgården regler

Skriven av

Regler med pool i trädgården

Marklov eller bygglov

Att bygga en riktigt pool kräver en del anpassning för att fungera både säkerhetsmässigt och smart. Alla kommuner har olika krav för hur en pool ska projekteras. Som tur är har vi skapat en slideshow med de vanligaste 12 punkterna som du kan ta del av för att inte göra misstag. Läs här.

När man bygger pool brukar man skilja på om poolen ska vara nergräv eller ovanmark. Om den ska placeras ovanmark så ansöker man om bygglov hos kommunens gatu- och fastighetskontor. Om du å andra sidan ska gräva ner poolen så är det marklov som du ska söka. (max sticka upp 50cm ur mark).
Smartast är att ringa kommunen och förhöra sig direkt om vilka regler som gäller för dina gatuadress.
Ansökan som du sedan skickar in kan ta allt från 1 vecka till 12 veckor att få godkänt. Har man bråttom kan man ibland få ett "förhandsbesked" muntligt genom att stöta på kommunen efter några veckor.

placering

Poolskydd

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Barn utforskar sin närmiljö och kan av misstag ramla i en pool om det saknas skyddsanordningar. Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i Boverkets byggregler och i ordningslagen. Båda innehåller bestämmelser om att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

För att vara EXTRA TYDLIG - det är nästan bara olycksfall med enklare typer av pooler av leksakstyp än riktiga swimmingpooler med bra skydd. Enklare pooler sakner bra skydd och en del bryr sig inte ens om att ha överdrag.

Boverkets byggregler gäller endast för fasta pooler och bassänger på tomtmark, inte lösa pooler. Ansvaret för att uppfylla kraven vilar på fastighetsägaren. Ordningslagen omfattar alla bassänger, fasta som lösa, på tomtmark och på allmän plats. Enligt ordningslagen är det anläggningens ägare som ansvarar för att bestämmelserna i lagen uppfylls.

Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. Lämplig skyddsanordning kan vara:

  • Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.
  • En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.

Det finns möjlighet att välja andra lösningar än de ovan. Men man måste visa att den alternativa lösningen håller samma säkerhetsnivå som exemplen. Om du undrar om din pool uppfyller samhällets krav på säkerhet kan du få hjälp med en bedömning av byggnadsnämnden i din kommun.

 Finns mer på Boverket att läsa om man vill.

aqua roll

måndag, 01 oktober 2018 13:07

Kostnad bygga pool med trädäck

Skriven av

Kostnad bygga pool med trädäck

Pool med trädäck

Att anlägga en pool samt ett trädäck är något som förgyller din tomt och gör alla berörda involverade. Priset och kostnader ska ställas mot vad du får för garantier och kvalité. Om vi börjar med ett klassiskt poolpaket - utan några extra lull-lull så ligger baspriset på ungerfär 100.000 kronor.
Ett trädäck som ska omgärda poolen ligger någonstans runt 12-15.000 kronor för reglar och överliggare. Pool med trästomme har funnits i Sverige i över 50 år, och är ett mycket lyckat koncept. Trästomme pool gör att du oavsett kunskap kan bygga själv eller ta hjälp av en duktig fackman. En pool trästomme görs oftast i NTR A och det betyder att din stomme har många års livslängd.

I vårt sortiment har vi trästommar som är extra lämpliga för just trädäck. Den som ligger oss närmast runt hjärtat är den vi kallar för Silverstomme. Den har stående reglar c/c ca 40cm där du på utsida pool enkelt kan lägga en tvärregler och skråspika för fortsatt trall-läggning. Din pool kommer ju inte att flytta på sig, så det är ett riktigt bra ankare för just trall. 

Silverstomme

Detta är vår rejälaste stomme. Denna har många gjort till sin personliga favorit. Vår Silverstomme innehåller dubbelt så mycket A-klassat virke som övriga modeller. Den går utmärkt att bygga själv eller om man önskar få hjälp med montaget. Den kommer färdigkapad och A-klassad direkt från vår fabrik. Genom egentillverkning av stommarna kan vi hålla priset nere och kvalitén hög.

Det är något som är nog så viktigt när man ska göra en stor investering. Om du känner att Silverstommen är ditt val så behöver du inte känna att du ger dig in på okänt vatten - den är ypperlig för placering i nordiskt klimat. Denna kan stå något ovanför mark, om man vill, i snitt 30cm ovan mark. Om du vill ha ett prisförslag klicka här.

Silverstomme4x8Keyshot2017 04 11187

 

Guldstomme

Detta är vår klassiker och den modell vi säljer allra mest av. Vår Guldstomme är enkel samtidigt som konstruktionen är sofistikerad – Perfekt som familjepool och swimmingpool. Den går utmärkt att bygga själv, men vi kan självklart även hjälpa dig med montaget.
Den kompletta poolen kommer färdigkapad och A-klassad direkt från vår fabrik. Genom egentillverkning av stommarna kan vi hålla priset lågt och kvalitén hög. Det är något som är nog så viktigt när man ska göra en stor investering. Om du vill ha ett prisförslag klicka här.

Guldstomme4x820

måndag, 01 oktober 2018 07:28

Bygga glasfiberpool

Skriven av

Bygga glasfiberpool

Glasfiberpool

Att använda glasfiber som poolstomme är en gammal teknik som återkommer år efter år. Bygga glasfiberpool eller en glasfiber swimmingpool eller pool i glasfiber eller swimmingpool glasfiber är samma sak. Grundtanken är att man har en färdigprodukt som är gjuten i glasfiber från fabrik.

Glasfiber är ett material som håller länge och gör man på rätt sätt så finns det inga större nackdelar. Storlekar och utformning av poolen finns i ett antal fixerade storlekar. Kvalitén på glasfibret och cellmembran kan därmemot skilja mellan leverantörer. Ett vanligt sätt att bygga en glasfiberpool är att man bestämmer sig för en storlek, gräver ett hål och förbereder för leverans. (tänk på! en glasfiberpool ovanmark är inte en bra idé)
Vid leveransdagen så lyfter en kranbil produkten på plats. En montör kopplar in utrustningen som ni köpt till exempelvis lampa, bräddavlopp och inlopp. Därefter gjuter man runt om för att få stadga och stöd till poolväggarna.

Något som många missar vid glasfiberpool är dränering. Om poolen står i en grop med högt grundvatten finns risk att poolen "lyfter" om vattnet inte kan dräneras bort.

Type Aspen

Skulle detta vara en produkt för dig så hjälper vi självklart till. Fyll i vårt formulär här - så får du ett prisförslag.

Några undra om pool i plast är samma sak som glasfiber - men nej, det stämmer inte. Det har under senare tid kommit fram en typ av pool i plast som fungerar som glasfiberpool med den är inte armerad och har oftast inga stöd så produkten i sig är inte lämplig som poolinvestering.

Fördelar - Nackdelar

Om du är intresserad av en glasfiberpool vill vi förstår att du redan innan förstår dess fördelar och nackdelar. Några av nackdelarna: Du kan inte byta färg på poolen, då den är gjuten i en färg helt homogen. Den tål inte högt grundvatten - då flyter produkten upp. Den kan röra sig med tiden och då bli orak. Allt hänger på grundarbetet vid mark och schakt. Den går inte att placera ovanmark. Den måste grävas ner för fullt marktryck.
Fördelar då: Snabbt att få på plats, med en lyftkran är den på plats inom 4h. Glasfiberpool kostnad och pool i glasfiber pris är samma fråga och vad man egentligen vill veta är vad kostar det? Det enda som tillkommer är grävning, elektriker, och gjutning/mark schakt. Snygga utföranden. Slipper byta liner om den blir dålig.

En liten video om hur det går till att installera en glasfiberpool.

Läs gärna mer här om vår produkt, eller om du vill ha ett prisförslag klicka här.

fredag, 28 september 2018 12:36

Bygglov för pool

Skriven av

Bygglov för pool

Behöver man bygglov för swimmingpool?

Att kunna bada hemma i Sverige på somrarna är underbart. I år hade vi en fantastisk sommar

och poolägarna slog nog rekord i antal baddagar.

Men vilka förberedelser krävs innan spaden sätts i marken?

Det skiljer såklart från kommun till kommun om du behöver bygglov, marklov, eller göra en bygganmälan. I regel så behöver du inte söka bygglov för att bygga din pool. Det som kommunen är intresserade av är hur stor din trall eller stenläggning kommer att bli.

Sök bygglov om ni köper pooltak.  

Finns det några andra regler?

Viktigt att tänka på är att ha ett säkerhetsklassat poolskydd alternativt ett staket. För att undvika att någon trillar i vattnet. Läs mer om våra överdrag här: Sortiment

 

 

fredag, 28 september 2018 12:13

Bygga betongpool

Skriven av

Bygga betongpool

Pool av betong/pool i betong

Kärt barn har många namn.Bygga pool i betong är vad det hela handlar om. Lite kort kan man dela upp det i två huvudkategorier och prisklassen därimellan är stor. För dig som är privatperson och som ska bygga pool så är en betongpool ett utmärkt val om du ska låta poolen stå ovanmark helt eller delvis. Betongen starka element klarar mottryck och vattentryck utan större problem. På 60-70 talet gjöts många betongpooler i s.k. friform. Dvs runda, avlånga olika djupnivåer osv. Praxis idag är en klassisk rektangel med ett standarddjup.

thermo teknisk1

När man gjuter en betongpool så behöver man köpa två leveranser av betong. Det är oftast något som missas när man planerar. Den första leveransen kan oftast ske med hängränna direkt från betongbilen. Kostnaden hålls nere om man kan hjälpa till att dra ut betongen med en raka. Den andra leveransen för väggarna brukar kosta mera och är avhängt rotorpump och slanglängd. Inte så ovanliigt brukar leverans nummer 2 vara dubbelt så dyr som leverans 1. 

Formgjuten betongpool

Man kan formgjuta och bygga pooler i ren betong med eller utan färgpigment. Priset på poolen brukar vida överstiga ett helt nytt hus så dessa pooler säljs väldigt sällan. Vanligtvis är detta förunnat kommuner och landsting. Skulle detta vara en produkt för dig så hjälper vi självklart till. Fyll i vårt formulär här - så får du ett prisförslag.

Thermoblock pool av betong

Detta är den vanligaste förekommande typen av pool. Med hjälp av thermoblock av styroform bygger man med klossar upp poolväggarna. I klossarna armerar man och gjuter med betong. Vår thermoblockstomme är både billig och effektiv samt möjlig att bygga som gör-det-självare. Läs gärna mer här om vår produkt, eller om du vill ha ett prisförslag klicka här.

Vybild1

fredag, 28 september 2018 08:08

Bubbelpool trädgården

Skriven av

Bubbelpool trädgården

Bada bubbel på kvällarna

Att efter en lång arbetsdag sjunka ner i en bubbelpool (spabad) är något av det skönaste man kan göra med kläderna på. Idagsläget finns över 100 olika märken av spabad varav ungefär 5-6 stycken är av premiumkvalité.
Övrigt förekommande på marknaden ligger i mellanklass eller asien-import. Generellt gäller att om märket på spabadet funnits i Sverige ca 20 år så kan man lita på att man får kvalité. De spabad som säljs utan godkänd CE märkning är livsfarliga att sätta sig i och ska i största möjliga mån undvikas.

Inkoppling av spabadet brukar ske med 1-fas eller 2-fas och ibland även med 3-fas allt beroende på vilken utrustning man har installerat. Vi på Poolbyggarna AB har sålt och servat spabad sedan mitten av 90-talet. Här kan du läsa mer om våra spabad från Hydropool.

spabadmiljo

Poolbyggarna AB har sålt och hjälpt kunder med spabadsköp i över 20 år. Vi har utbildning och teknkisk kompetens för de största märkena på marknaden såsom Dimension One, Sundance Spa, Hydropool med mera. De  vanligaste komponenterna har vi på vår servicehylla och kan ofta hjälpa dig som kund inom 7 dagar. Om ditt spabd frusit sönder så är det oftast hemförsäkringen som går in och täcker kostnaderna om badet är relativt nytt max 2-5 år.

Vad krävs för att installera en bubbelpool?

En elektrikers ska koppla in ert spabad. Han installerar också en kopplingshandske samt en jordfelsbrytare så att en servicetekniker lätt kan bryta strömmen. Underlaget till spabadet behöver inte mer än en jämn yta - sand, gräs eller lera spelar ingen roll. Det som inte blir bra vid första fyllningen av vatten korrigerar man när man byter vatten. Vatten fyller man på från sin vanliga vattenslang.

Vår syster-sida www.spabad.se har mer information om våra spabad samt lösningar för dig med frågor kring spabad.

spabad