Vad gör jag när vattnet blir

PROBLEM MED VATTEN

GRÖNT?
Detta beror oftast på att alger har bildats. För att vara säker kan man känna på väggarna, har de blivit hala så har en biofilm börjat bildas. På biofilmen börjar sedan alger att växa och då får du den gröna fina färgen. För att åtgärda problem, så gör du en chockklorering. Chockklorering: Läs anvisningarna på paketet. Generellt: Lös upp Chock-klor/snabbklor i en stor hink med varmt vatten, häll sedan innehållet i hela poolen. (OBS! Klumpar får inte lämnas på botten då de kan bleka linern!)

GRUMLIGT?
Ett högt pH-värde kan göra vattnet ”mjölkigt”, i synnerhet vid hög alkalinitet och kalkrikt vatten. För att åtgärda behöver du justera ner pH och eventuell alkalinitet. Fina partiklar som passerar filtret kan också göra vattnet grumligt. Åtgärda genom att backspola sandfiltret och använd flockningsmedel för bättre filtrering. Gammal sand kan också vara orsaken, när bytte du sand senast?
Lågt klorvärde kan också ge förstadiet till alger, vilket ger en grumlig ton i vattnet. Mät klorvärde och justera.

MISSFÄRGAT? (inte grönt)
Ett rödbrunt vatten beror på utfällning av järn i vattnet. Brunsvart vatten beror på en hög halt mangan. Blågrönt vatten beror på kopparhaltigt vatten. För att åtgärda bör du göra en chockklorering och använd därefter flockningsmedel för att ”flocka” (binda) dessa ämnen så att de fastnar i sandfiltret och försvinner vid backspolning.

KRAFTIG KLORLUKT?
En kraftig klorlukt beror på för hög halt bundet klor (kloraminer). Gör chockklorering (se anvisning ovan) så att den bundna kloren frigörs. Fritt klor i normala halter luktar inte.
All UV-strålning från solen bränner också bort bundet klor, så låt överdraget vara öppet och vädra.

IRRITERAR ÖGON/SLEMHINNOR?
Ögonirritation beror oftast på felaktigt pH-värde. Kontrollera och justera pH-värde till 7,2-7,6. Även kloraminer (hög halt bundet klor) ger irritation. Detta fel är ofta misstolkat som att man är "allergisk" mot klor, men någon sådan allergi finns inte.

Pooler som visar misskötsel av vattenkemi

Vi har sammanfattat de viktigaste rutinerna och djupare förklaring hur klor och pH fungerar i din pool. Läs gärna mera och bli expert!

 

Genvägar övrigt

Vi bjuder på smarta tips för dig som letar pool. Du hittar information om hur du ska tänka kring placering av poolen, storlek på poolen, driftsekonomi, djup på poolen samt desinfektion.

Varför uppfinna hjulet igen? Vi har under våra 35 år samlat ihop de 12 smartaste tipsen för dig som ska köpa pool. Gå igenom våra tips så har du genast mycket mera på fötterna för att lyckas med din investering.

Vilka olika steg ingår i ett poolprojekt. Här lär du dig i stora drag vem som gör vad och vem som är ansvarig. Vi går igenom hur Poolbyggarna jobbar i projektet och ungefärliga hålltider. När du gått igenom det här sektionen så kommer din byggnation gå som en dröm.

Fyll i vårt formuläre som har de vanligaste förslagen på pool och dess detaljer. På ett par "klick" så har du en färsk offert i handen. Vi postar alltid PDF digital direkt hem till dig. Vill du hellre att vi postar - säg till så ordnar vi det.

För att lyckas få din pool och utrustning att hålla så länge som möjligt är det viktigt att man har ett generellt begrepp om vattenkemin i en pool. Under det här stycket redovisar vi lättfattligt hur du ska göra och tänka kring rutinerna.

I början kan poolen verka vara en komplicerad produkt. Men i själva verket är den ganska simpel - lär dig mer om hur den fungerar under vårt kapitel - Så fungerar en pool. Ge det 5 minuter av din tid så lovar vi att mycket blir tydligare.

 

Genvägar stommar

GENVÄG TILL ANDRA POOLSTOMMAR

GULDSTOMME

Vår populäraste poolstomme. En bra konstruktion som gör att alla kan bygga den. Bygg själv eller låt oss bygga poolen. Priser från 35.900:-

Glada fötter i en pool

SILVERSTOMME

En fiffiga poolkonstruktion som gör det lätt för dig som är själv-byggare eller bara vill ha en stabil pool. Priser från 45.900:-

Glad tjej i pool från Poolbyggarna AB

BRONSSTOMME

En stomme för dig som renoverar poolen och behöver en lösning som är smart. Pris från 35.900:-

Kvinna på badmadrass från Poolbyggarna AB

THERMOBLOCK

Betong är alltid starkast. Bästa valet för dig som placerar poolen ovanmark. Pris från 21.000:-

Badfamilj i en pool från Poolbyggarna AB
© 2021 Poolbyggarna AB. All Rights Reserved. Patrik P.