Poolguiden ett steg i rätt riktning vid en större investering såsom swimmingpool

POOLGUIDe - LÄS DEN INNAN DU KÖPER POOL

Att köpa en pool är en stor investering och det finns många faktorer att ta hänsyn till innan man gör ett köp. Här är några smarta tips i vår poolguide att tänka på när man ska köpa pool:

 • Planera platsen: Innan du köper en pool, tänk på var den kommer att placeras i din trädgård. Du vill ha en platt yta som är lättillgänglig för vatten och el, och som ger tillräckligt med utrymme för att njuta av poolen.

 • Bestäm pooltyp: Det finns många olika pooltyper att välja mellan, inklusive ovanmarkspooler, nedgrävda pooler, thermopooler. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, så ta dig tid att tänka på vilken typ som passar dig bäst.

 • Bestäm storlek: Storleken på poolen är också en viktig faktor att överväga. Tänk på hur många personer som kommer att använda poolen och hur mycket utrymme du har tillgängligt.

 • Budget: En annan viktig faktor att tänka på är din budget. Pooler kan variera i pris beroende på typ, storlek och material. Sätt en realistisk budget och välj en pool som passar dina ekonomiska förutsättningar.

 • Säkerhet: Pooler kan utgöra en fara, särskilt för barn, så se till att du har rätt säkerhetsåtgärder på plats, som stängsel eller ett poolskydd.

 • Underhåll: Alla pooler kräver underhåll för att hålla dem rena och i gott skick. Tänk på hur mycket tid och pengar du är villig att lägga på underhåll och välj en pool som är lätt att ta hand om.

 • Anlita en professionell: Att köpa och installera en pool kan vara en komplicerad process. Om du inte har erfarenhet av pooler kan det vara en god idé att anlita en professionell för att hjälpa dig med allt från design och planering till installation och underhåll.

POOLPROJEKT

Här får du en överblick på hur ett poolprojekt går till. Från start till mål.  Vår beskrivning är ordentlig tilltagen så var beredd att spendera en stund, ta en kopp kaffe och njut av kunskapen som är helt gratis.

 

LYCKAS DIREKT

Våra 12 punkter för att du ska lyckas med ditt poolköp direkt. Presenteras i kortform vilket gör den enkel och smart att läsa innan köp. Har du bråttom är detta en bra start för dig som ska köpa pool.

 

SÅ FUNGERAR POOL

Vill du förstå hur en pool fungerar och hänger ihop?
Då är det här du hittar informationen. Lättläst och enkelt beskrivet allt från cirkulation till rening. Bra detaljerad läsning för dig som vill fördjupa sina kunskaper.

 

POOL

Vad är en pool och hur fungerar den? Vilka typer finns och vad bör man tänka på när man ska köpa pool. Läs allt om pool på vår specialsida för dig som är nyfiken på vad som är vad.

 

bygga pool - på två sätt

En pool är inte bara en rolig plats att simma och koppla av, det kan också ge dig många fördelar. En pool kan bidra till en hälsosam livsstil, skapa minnen för hela familjen, öka värdet på din fastighet och förbättra ditt utomhusutrymme.

 

bygga poolen själv

Om du väljer att bygga poolen själv, kan det ha fördelar som att spara pengar och ha full kontroll över designen och processen. Du kan köpa materialen själv och ha fullständig frihet att designa poolen enligt dina önskemål. Det kan också vara en rolig utmaning och en tillfredsställelse att bygga poolen själv. Men det är viktigt att notera att det kan vara tidskrävande och kräva teknisk kompetens och specialverktyg. Om du inte har erfarenhet eller känner dig osäker, kan det vara bäst att anlita en professionell för att hjälpa till med installationen.

vi monterar poolen

Att köpa en pooltjänst kan ha fördelar som att ha experthjälp från början till slut. En pooltjänst kan hjälpa till med allt från planering och design till installation och underhåll. Du behöver inte oroa dig för att köpa fel material eller ha bristande kunskap, eftersom pooltjänsten har erfarenhet och expertis för att skapa en pool som uppfyller dina behov. Dessutom kan en pooltjänst också hjälpa till med eventuella problem som uppstår i framtiden och säkerställa att din pool är i toppskick under hela dess livstid.

Måste jag har bygglov?

I de flesta fall krävs det bygglov för att bygga en markpool i Sverige, men det kan finnas undantag. Reglerna för bygglov och undantag varierar beroende på vilken kommun du bor i och vilka lokala bestämmelser som gäller där.

Enligt plan- och bygglagen (PBL) krävs det normalt bygglov för en markpool eftersom det räknas som en åtgärd som påverkar marknivån och kan påverka omgivningen. För att få bygglov måste du ansöka om det hos din kommun och uppfylla de krav som gäller för din specifika plats. Därför är det viktigt att undersöka vad som gäller för din kommun och tomt innan du påbörjar byggnationen av en markpool.

Det finns dock vissa undantag från bygglovsplikten. Till exempel, om poolen är mindre än 15 kvadratmeter och inte högre än 1,2 meter över marken, kan du i vissa fall slippa bygglov. Men det är viktigt att påpeka att reglerna kan variera beroende på var du bor och vilka lokala bestämmelser som gäller där, så det är alltid bäst att kontrollera lokala regler och föreskrifter innan du börjar bygga din markpool.

Poolguiden hjälper dig förstå processen vid poolköp

placering av pool i trädgården?

När du planerar att placera en markpool på din tomt, är det viktigt att du tar hänsyn till flera faktorer för att säkerställa att platsen du väljer är säker och lämplig för en pool. Här är några saker du bör överväga:

 • Planera för tillgång till vatten och avlopp: Se till att det finns tillräckligt med rent vatten för att fylla poolen och avlopp för att tömma den när det behövs.

 • Kontrollera markförhållandena: Marken där du planerar att placera poolen bör vara jämn och stabil för att undvika problem med ojämna poolväggar, poolbotten och eventuell skada på poolen. Om marken är lutande eller inte tillräckligt stabil, kan du behöva förstärka den.

 • Tänk på säkerheten: Se till att poolen placeras på en säker plats, borta från farliga objekt eller hinder. Det är också viktigt att ha ett bra poolskydd för att förhindra oavsiktlig tillträde till poolen, särskilt om du har barn eller husdjur.
  Vår Pool-Roller är ett ypperligt val av poolskydd.

 • Ta hänsyn till sol och skugga: Tänk på solens rörelse över din tomt och placera poolen så att den får tillräckligt med solsken under dagen. Samtidigt är det bra att ha skuggiga områden nära poolen för att skydda dig från för mycket solljus under varma sommardagar.

 • Tänk på poolens placering i förhållande till ditt hus och trädgård: Placera poolen så att den passar in med resten av trädgården och huset. Fundera på hur du vill använda poolen och hur den kommer att påverka utseendet på din trädgård.

Att planera noggrant innan du bygger din markpool kan hjälpa dig att undvika problem och skapa en trivsam utomhusmiljö där du och din familj kan koppla av och ha kul tillsammans.

UTOMHUSPOOL VARFÖR?

Att köpa en utomhuspool kan vara en av de bästa investeringarna du gör för dig själv och din familj. En utomhuspool är inte bara en plats att simma och koppla av, den kan också bidra till en hälsosam livsstil, skapa minnen för hela familjen och öka värdet på din fastighet.

Förutom att vara en rolig och avkopplande plats att spendera tid på, kan en utomhuspool också vara en utmärkt form av motion. Simning i din egen pool kan hjälpa till att förbättra konditionen, bygga muskler och öka rörligheten.

 

En annan fördel med en utomhuspool är att det skapar minnen för hela familjen. Din utomhuspool kan vara en plats för underhållning och samvaro, där du och din familj kan njuta av sommardagar tillsammans och skapa livslånga minnen. Det är också en plats för att ha fest, umgås med vänner och koppla av efter en lång dag på jobbet.

Att äga en utomhuspool kan också bidra till att öka värdet på din fastighet. En välbyggd och professionellt installerad pool kan öka fastighetens värde, vilket kan vara en fördel vid försäljning av fastigheten i framtiden.

Nedgrävd pool - poolguide

      Det finns fördelar med en nedgrävd pool:

 • Estetik: En nedgrävd pool ger en mer sofistikerad och lyxig look till trädgården eller utomhusområdet. Poolen smälter lätt in i omgivningen och kan anpassas efter olika stilar och smaker.

 • Storlek: En nedgrävd pool kan byggas i vilken storlek som helst, så länge trädgården eller utomhusområdet tillåter det. Detta ger möjlighet att skapa en anpassad pool som uppfyller alla behoven.

 • Funktion: Nedgrävda pooler är oftast djupare än ovan mark pooler vilket ger möjlighet till olika typer av vattensporter, som dykning och simning. Djupet på poolen kan också anpassas efter behov.
 • Isolering: En nedgrävd pool har fördelen att vara mer isolerad än en ovan mark pool, vilket gör att vattnet håller värmen bättre. Detta kan spara energi och pengar, då det krävs mindre uppvärmning.

 • Lång livslängd: En välbyggd nedgrävd pool har oftast en längre livslängd än en ovan mark pool, eftersom den är mer tålig mot olika väderförhållanden och klimatförändringar.

 • Säkerhet: Nedgrävda pooler ger en högre säkerhetsnivå då de inte kan tippas över och även har möjlighet att stängas av med poolskydd.

PREMIUM POOL

Klassiska markpool i alla storlekar.

ROBUST POOL

Markpool med dubbelmängd virke.

THERMOPOOL

Klassiker för betong.

hur mycket kostar en nedgrävd pool?

Frågan om vad en nedgrävd pool kostar är en av de vanligaste frågorna vi får på vårt kontor. Tyvärr är det svårt att ge ett exakt svar på den frågan eftersom kostnaden påverkas av flera faktorer, inklusive storlek, val av material och utrustning.

För att ge en fingervisning kan en klassisk markpool på 4×8 meter kosta från cirka 70 000 kronor. Men det är viktigt att notera att det totala priset påverkas av dina önskemål och val av utrustning.

Om du har en budget i åtanke när du kontaktar oss, kan vi försöka hjälpa dig att nå den. Vi fungerar som en bollplank och ser till att du förstår alla delar innan du köper en pool. Ibland kan vissa detaljer vara onödiga och kosta onödigt mycket – i så fall informerar vi dig om detta.

Vi vill se till att våra kunder är nöjda och att de förstår vad de köper. Så tveka inte att kontakta oss för att få råd och stöd när det gäller att bygga din drömpool.

Poolguiden gör det stressfritt att köpa pool

vad kostar det att bygga nedgrävd pool

Att bygga en nedgrävd markpool kan innebära en varierande totalkostnad, beroende på flera faktorer. Nedan är några av de faktorer som kan påverka priset:

 • Poolens storlek: Större pooler kommer att kosta mer att bygga än mindre pooler.

 • Typ av pool: Det finns olika typer av nedgrävda pooler. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar och kan kosta olika mycket att bygga.

 • Val av material: Kostnaden för poolen påverkas också av vilka material som används, exempelvis poolväggarna, botten och eventuella extrafunktioner som trappor, belysning och poolskydd.

 • Terräng och markförhållanden: Om marken där poolen ska byggas är svår att komma åt eller behöver förberedas på något sätt, kan det också påverka kostnaden.

Med dessa faktorer i åtanke, kan kostnaden för att bygga en nedgrävd markpool variera från runt 150 000 kr och uppåt, beroende på storlek, typ och materialval. Vår poolguide baserar på erfarenheten vi samlat på oss under årens lopp.

Premium markpool från Poolbyggarna AB i Poolguiden

vad man lägger runt en nedgrävd pool

När du har byggt en markpool finns det flera olika alternativ för vad du kan lägga runt poolen för att skapa en trivsam och praktisk miljö. Här är några populära alternativ i vår poolguide:

 • Trädeck: Trädeck är ett annat alternativ som ger en naturlig och varm känsla runt poolen. Träet är slitstarkt och lätt att underhålla, men det kan vara halt när det blir vått, så se till att välja ett träslag som är lämpligt för utomhusbruk.

 • Stenbeläggning: Stenbeläggning ger en naturlig känsla och passar bra i trädgårdar med mycket grönska. Det finns många olika typer av sten att välja mellan, till exempel grus, kullersten eller natursten.

 • Konstgräs: Konstgräs är ett annat alternativ som ger en mjuk och lättskött yta runt poolen. Det kräver minimalt med underhåll och ser alltid grönt och prydligt ut.

 • Kombinationer: Det går också bra att kombinera olika material runt poolen. Till exempel kan du ha stenbeläggning runt poolkanten och konstgräs på andra delar av trädgården.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att tänka på säkerheten. Se till att ytan runt poolen är halksäker och att det finns tillräckligt med utrymme för solstolar och andra möbler. Glöm inte ytan för ”grillen” 😉

hur skyddar jag en nedgrävd pool?

I Sverige finns det strikta regler och lagar om poolskydd för att förhindra olyckor och säkerställa att poolen är trygg för både människor och djur. Här är några av de viktigaste reglerna som gäller.

ATT TÄNKA PÅ

 • Byggregler: Enligt Boverkets byggregler (BBR) krävs det att alla pooler som rymmer mer än 2 kubikmeter vatten ska ha ett godkänt skydd för att förhindra oavsiktlig tillträde. Poolskyddet ska vara konstruerat för att klara belastning och påfrestningar från personer som kan försöka ta sig in i poolområdet.

 • Standarder: Poolskyddet ska uppfylla de europeiska standarderna för säkerhet och kvalitet, vilket innebär att det ska vara CE-märkt. Det finns olika typer av poolskydd att välja mellan, såsom manuella och automatiska poolskydd, som alla måste uppfylla dessa standarder.

 • Tillträdeskontroll: Poolskyddet ska vara utformat så att det endast kan öppnas av vuxna och inte av barn eller djur.

 • Besiktning: Poolen och poolskyddet måste besiktigas regelbundet för att se till att det fungerar korrekt och uppfyller de säkerhetskrav som finns. Besiktningarna ska dokumenteras och förvaras av fastighetsägaren.
 • Placering: Poolen och poolskyddet ska placeras så att de inte utgör en fara för omgivningen och inte orsakar några störningar. Placeringen av poolen och poolskyddet kan påverkas av lokala bestämmelser och byggnadsregler i kommunen där du bor.